Contactlenzen schoonmaken met kraanwater

contactlenzen schoonmaken met kraanwater

Doe het niet!

Contactlenzen nooit schoonmaken met kraanwater. Ondanks dat het kraanwater in Nederland van buitengewoon goede kwaliteit is om te drinken. Maar het is niet steriel.

Zachte contactlenzen nemen vocht op, houd je die onder de kraan dan nemen ze water op. Inclusief alle aanwezige verontreiniging en bacteriën. Deze komen via de lens in het oog en kunnen het oog infecteren. In uitzonderlijke gevallen, kan het oog in een paar uur tijd zo aangetast zijn, dat herstel niet meer mogelijk is.

Zachte contactlenzen schoonmaken

Maak zachte contactlenzen altijd ’s avonds direct na het uithalen schoon. Wacht niet tot de volgende ochtend, eiwitten en vetten kunnen dan extra aankoeken in het lensmateriaal en dan wordt het lastiger deze te verwijderen.
Was altijd eerst uitgebreid de handen en maak ze droog. Leg de zachte lens in de handpalm en doe er een paar druppels contactlenzenvloeistof op. Dit kan een speciale reiniger zijn of een alles-in-1 vloeistof. Wrijf vervolgens met de wijsvinger de lens in 20 seconden schoon.  Spoel vervolgens de lens na met bewaarvloeistof of met een zoutoplossing.  Bewaar de contactlenzen ’s nachts in de lenshouder in bewaarvloeistof.

Harde contactlenzen schoonmaken

Maak harde contactlenzen altijd ’s avonds direct na het uithalen schoon. Wacht niet tot de volgende ochtend, eiwitten en vetten kunnen dan extra aankoeken aan het lensmateriaal en dan wordt het lastiger deze te verwijderen.
Was altijd eerst uitgebreid de handen en maak ze droog. Leg de harde lens in de handpalm en doe er een paar druppels reinigingsvloeistof op. Dit kan een speciale reiniger zijn of een alles-in-1 vloeistof. Wrijf vervolgens met de wijsvinger de lens in 20 seconden schoon.  Spoel vervolgens de lens na met bewaarvloeistof of met een zoutoplossing.  Bewaar de contactlenzen ’s nachts in de lenshouder in bewaarvloeistof.
Indien u een speciale reiniger gebruikt, kan het zijn dat de lens wel moet worden afgespoeld met kraanwater. Heeft u dit gedaan, spoel daarna de lens nogmaals met een zoutoplossing of bewaarvloeistof, opdat alle resten van kraanwater zijn verwijderd! Volg altijd het advies van jouw specialist.

Contactlenshouder schoonmaken

Een contactlenshouder dient ook schoongemaakt te worden.  Doe dit nooit met kraanwater, maar met contactlensvloeistof. Droog daarna de lenshouder met een droge, niet pluizende doek. De lenshouder moet iedere 3 maanden vervangen worden.

Contactlenszuiger

De contactlenszuiger, mag net als de contactlenshouder niet worden schoongemaakt met kraanwater. Reinig de contactlenszuiger met contactlenzenvloeistof en droog deze met een niet pluizende droge doek.

Heb jij specifieke vragen over het reinigen van jouw contactlenzen. Neem dan contact op met een oogzorgspecialist bij jou in de buurt.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.