Slapen wordt beïnvloed door het gebruik van telefoon, tablet en laptop

blauw licht invloed op slapen

Heb jij daar ook last van dat je ’s avonds niet in slaap komt of onrustig slaapt? Mogelijk ligt dit aan het gebruik van je telefoon of tablet.

Vroeger werd er wel eens gezegd dat je niet te dicht op de televisie mocht zitten, omdat je dan vierkante ogen krijgt. Nog steeds kennen wij geen mensen met vierkante ogen. Nu is er echter wel bewijs dat het gebruik van mobiele apparatuur invloed heeft op het slapen.

Telefoons en tablets gebruiken vlak voor het slapen

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de invloed van telefoon/tablet gebruik vlak voordat je gaat slapen en is tot de conclusie dat dit een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van daarvan.

Zij hebben echter niet kunnen aantonen dat het effect wordt veroorzaakt door blauw licht. Wel kwam er uit het onderzoek naar voren dat het lezen van teksten op een helder scherm, zoals een PDF, meer invloed had dan bijvoorbeeld het spelen van een spelletje. Nu is het wel zo, dat bij de relatief heldere schermen meer blauw licht uitgezonden.

Blauw licht invloed op aanmaak melatonine

Wat we ook weten is dat onder invloed van blauw licht de productie van melatonine achter blijft. En juist dit is nodig om in slaap te komen.

Blauw filter in brillen en contactlenzen

Uit andere onderzoeken is gebleken door het gebruik van brillen of contactlenzen met daarin een blauw filter mensen beter slapen. Jouw oogzorgspecialist kan je precies vertellen of een blauw filter voor jou kan helpen. En ook welke dan het beste is.

Geen tablet of telefoon gebruiken voor het slapen gaan

Als conclusie is te stellen, dat het verstandig is om de telefoon of de tablet ’s avonds niet meer te gebruiken. Dan slaap je in ieder geval een stuk rustiger.

Onderzoek RIVM

Het RIVM heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de invloed van blauw licht op de kwaliteit van het slapen. Lees via onderstaande link het rapport.

Advies over blauw licht filters

Wil jij deskundig advies over blauw filters, neem dan contact op met jouw oogzorgspecialist. Deze kan samen met jou bepalen of het nut heeft om een blauw filter te gebruiken. Ook kan gekeken worden of dit mogelijk is in contactlenzen of dat je hiervoor een speciale bril moet hebben.
Ook voor mensen die geen sterkte nodig hebben, kan een bril met alleen een blauw filter helpen.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.